4 timmars arbetvecka - konsten att leva mer och jobba mindre, av Tim Ferriss

Den här omtalade bestsellern är en bok som man antingen älskar, tycker är helt meningslös eller till och med avkyr. Författaren Timothy Ferriss vet hur man provocerar och lockar.

Budskapet i boken är enkelt: Lev det liv du drömmer om, redan nu. Bo var som helst, jobba hur du vill och lev som en miljonär även om du inte är en.

Tim Ferriss utmanar vår föreställning om att vi ska jobba hårt hela livet, för att slutligen som pensionär – eller i bästa fall miljonär – kunna göra allt det vi drömt om. I stället föreslår Timothy Ferriss att du redan nu anpassar ditt liv efter dina drömmar, tar regelbundna ”minipensioner” och arrangerar ditt jobb, dina inkomster och ditt liv efter vad du vill göra – och inte tvärt om. Att hoppa ur ekorrhjulet som så många upplever sig fast i.

Allt är möjligt, enligt Tim Ferriss, och han använder sig själv som experiment för life hack-metoderna. Han testar gränserna för allt.

Resonemangen utgår från 80/20-principen, Paretos lag, som går på att (max) 20% av det vi gör ger 80% av effekten. Tim Ferriss går in för att hitta vilka delar av det han (och vi andra) gör som får störst betydelse för resultatet. Fokusera på det – och eliminera resten.

I den här boken handlar det om jobbet – hur mycket det går att optimera sin arbetstid, sin produktivitet och sin kunskapsinhämtning (till exempel genom snabbläsning av böcker, be andra sammanfatta nyheter och använda sig av virtuella assistenter för… tja, i princip allt). I Tim Ferris senaste bok 4 hour body är det i stället kroppen som är i fokus – hur man kan få ut maximal effekt av träning, mat (inte minst viktnedgång) och sex. Han gör systematiska experiment med sig själv, för att se vilken minsta beståndsdel som ger maximal effekt.

Tim Ferriss har blivit lite av en idol och ikon för en ung generation (särskilt av unga män). Det är inte svårt att förstå varför, han lever ett liv som de flesta skulle avundas, han har blivit en ”kändis”, och han testar nya gränser inom områden som är angelägna för många.

Visst skulle det vara omöjligt om alla i världen levde som Tim Ferris. Och visst kan han stundtals verka som en självupptagen smitare som inte vill ”göra rätt för sig”. Men personligen är jag beredd att ha överseende med det.

Jag älskar människor som vågar testa nya stigar, som lever som de lär och som verkligen vill förändra och förbättra livet för andra. Jag älskar också det extrema – och genom att författaren tar allting så långt, så får man som läsare både skratta, skaka på huvudet och bli irriterad och inspirerad.

För mig innebar boken en spark i baken att se över mitt eget liv. Jag frågade mig: Vilka delar i mitt liv (mitt jobb och mitt privatliv) är viktigast för det jag vill uppnå? Och vilka delar står i vägen?

Svaren blev både förvånande, fantastiska och obehagliga. Det ledde på vissa områden till små men viktiga justeringar, i andra fall ganska stora förändringar i livet. Och av den anledningen hamnar 4 timmar arbetsvecka högt upp på min lista av böcker jag läst som påverkat mig.

 

Tagged with →  
Share →

2 Responses to Tim Ferriss 4 timmars arbetsvecka: älska eller avsky

  1. […] Ferriss, författaren till 4 timmars arbetsvecka, har samma utgångspunkt när han ger tips och råd om att hela tiden tänja på gränsen för vi tror är möjligt, och leva det liv som vi drömmer om – redan […]

  2. […] Ferriss, författaren till 4 timmars arbetsvecka, har samma utgångspunkt när han ger tips och råd om att hela tiden tänja på gränsen för vi tror är möjligt, och leva det liv som vi drömmer om – redan […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site