Går det att få ihop balansen mellan jobbet och privatlivet? Och hur gör man i så fall? Jag bad er läsare om hjälp med att besvara dessa ständigt aktuella frågor och fick mängder av bra tips.

Ni vet hur det är. Precis när man har flow och är fokuserad på att skapa storverk, så ringer något av barnen och vill ha hjälp, eller dagis hör av sig och berättar ditt barn är sjukt och behöver hämtas… Eller alla de där gångerna då man inget hellre vill än att ta sovmorgon med den älskade partnern, umgås med vännerna som man inte träffat på alldeles för länge på After Work, eller ha mysstund med barnen i soffan – men trots det måste bita ihop och fixa färdigt den där arbetsuppgiften som har en pressad deadline.

Det där så kallade ”livspusslet” eller ”ekorrhjulet” (egentligen gillar jag inte de orden) är kanske den fråga som de flesta av oss fortfarande grunnar på hur man ska få ihop. Hur gör man för att få balans mellan jobb och fritid? Jag ville höra hur ni andra gör, och aldrig har responsen varit så stor. Jag fick tips från Facebook, Twitter och via mejl och telefon, som jag här vill dela med mig av.

Jag kan också bidra med några egna perspektiv, men när det gäller balans i livet så är det ju få råd som egentligen hjälper. Det viktigaste är kanske att hitta sin egen väg – och hämta inspiration från hur andra gör och tänker. Jag har satt ihop en mix av respons som kommit och, egna råd och tre exempel från Erik Bern, Pia Granström och Maria Wiklund, som längre ner här på sidan delar med sig av sina både misstag och insikter.

Men först, låt mig bara påminna oss alla om några saker:

1. Den perfekta fasaden är bara inbillning (den finns inte)

För det första; ingen är perfekt. Det som slagit mig när jag gjort research i det här ämnet är att många fortfarande tror att ”alla andra” har fått ihop tillvaron på ett ”lyckat” sätt, medan jag…  – ja, ni förstår.

Det är som reklamfilmerna vi ständigt matas med; vi vet egentligen att det där bara är yta och fejk, men ändå kan vi inte låta bli att jämföra oss med fotomodellernas låtsasvärld. Likadant tycks det vara med livssituationen; vi jämför oss med det vi tror är andras verklighet (men som väldigt sällan är det), och det blir fel hela vägen.

Så låt oss en gång för alla slå fast förutsättningen att alla gör så gott de kan och kämpar antagligen lika hårt som du för att få det att fungera. (Sen kan man alltid jobba med förbättring, men det är liksom nästa steg.)

2. Du har mer makt än du tror

Vi är ofta, som jag skrivit om några gånger tidigare, fast i våra föreställningar om vad som går och inte går att förändra. Vi delar upp tiden i begrepp som arbetstid, familjetid, egen tid och kvalitetstid – när det i själva verket är så att vi egentligen äger all tid. Hela tiden.

Så frågan är bara vad vi gör av den? Och när vi tar det fulla ansvaret för att vi kan påverka vår situation – om så bara en liten liten sak i taget.

3. Anpassa ambitionerna efter läget

Tillvaron är ständigt föränderlig – vissa perioder är det otroligt intensivt på jobbet, eller krävande läge med barnen därhemma. Man kan vara i en livskris, ha sorg eller vara nyförälskad. Andra perioder kan vara transportsträckor, på väg till något annat mål. Det spelar förstås också stor roll hur ansvarsfördelningen ser ut både på hemmafronten och på jobbet.

Men om ambitionerna är anpassade efter det faktiska läget (som ständigt förändras) så ökar också vår möjlighet att känna balans – även i de mest utmanande lägena.

Praktiskt

Vill man kan man roa sig med att strukturera upp tillvaron på ett eller annat sätt, något som jag till exempel skrivit om i Fyra steg till produktivitet eller Den ultimata att-göra-listan eller hur man tränar sig i medveten närvaro (mindfulness). Om du dessutom faktiskt ägnar ditt liv åt det du verkligen älskar att göra (10 frågor för att hitta det du egentligen vill göra) så ökar ju chansen att må bra, på djupet.

Åsikter från webben

Ur ett mejl från en Effektläsare (som vill vara anonym)

”Det viktigaste för mig gäller balansen. Jag vill sträva efter att bli bättre hela tiden, både i yrkeslivet och privat, och min filosofi är att jag hela tiden betraktar mig som ledare. Det kan låta pretentiöst men är egentligen bara väldigt ansvarsfullt och med den filosofin i ryggmärgen utvecklas jag enormt hela tiden. Jag har värderingar som gör att jag ser min egen kraft, mitt eget ansvar i allt. Jag har makt över mitt liv på de flesta plan som går att kontrollera genom den modellen.

Jag ser i samhället att så många ser sig om offer eller att de är maktlösa. Det förstår inte jag. Genom att driva, ta strid när det behövs så har alla inflytande.

Jag försöker fokusera på total närvaro i varje stund jag befinner mig. På jobbet då jobbar jag, hemma med sonen då fokuserar jag honom – i alla fall så fort han ger mig chansen så försöker jag att bara vara där och då med honom.

Jag misslyckas såklart ofta också, men mottot ligger där hela tiden. Här och nu och ta ansvar, spränga mina egna gränser, gå framåt och utvecklas, lära mig i positiv bemärkelse. Att ta ansvara innebär också att dela åsikter, säga vad man tycker. Ibland vara obekväm, det är svårt och det är bland annat här utvecklingspotentialen är stor.

Det är också viktigt att VILA. Hämta energi. Låter som floskler, man läser det överallt. Men jag ha nu lärt mig att det ÄR viktigt och ett måste.”

Tre exempel om hur man kan få ihop jobb och privatliv:

Pia Granström: ”Jag bestämde mig för att inte ha dåligt samvete”

Pia Granström är konsult och utbildare inom juridik, bokföring och textilskapande. Ensamstående mamma till Saga 10 år.

Går det att få balans mellan jobb och familjeliv?
– Ja. Men för min del handlade det om att jag fick släppa idén om en fast heltidsanställning. Jag hamnade för några år sedan i en situation där min dåvarande sambo blev sjuk och dottern var liten, och försökte gå ner i arbetstid vilket inte fungerade eftersom arbetsbördan blev lika stor. Sedan dess har jag i stället byggt ett liv som bygger på tillfälliga uppdrag och flexibla lösningar. Jag har jobbat mycket när dottern varit på dagis och skola eller på kvällar och nätter, när hon hade somnat.

– Jag har försökt att inte ta av hennes tid till jobbet, nu är hon så stor att hon kan hänga med på grejer i stället. Hon har varit delaktig i mitt arbetsliv på ett sätt som kanske är ganska ovanligt. Men å andra sidan vet hon vad jag gör och var jag är, det skapar en trygghet för henne.

Vilka fallgropar ska man undvika?
– Att anklaga sig själv när man inte räcker till. Jag tror att man som förälder alltid kan utgå ifrån att man i varje givet ögonblick gör sitt bästa. Jag tycker också att det är viktigt att vara tydlig med känslor – att visa hemma när jag är glad, stolt och lycklig på samma sätt som trött, sur och ledsen om det gått snett på jobbet. Det är lätt att man tar ut det dåliga hemma, men inte det som är bra!

Har du några små tricks och metoder du kan dela med dig av?
– En väldigt praktisk grej som jag gjort, är att jag alltid har olika väskor beroende på var jag ska, och gör likadant för dottern. Det tar för mycket tid att packa om hela tiden, beroende på uppdrag eller aktivitet, så varje projekt eller fritidsaktivitet har en egen väska som jag förberett, så att vi bara kan rycka den väskan och ge oss av när det behövs.

– Ett annat tips är att inte hålla för hårt på det som är konventionella lösningar. Vi satt till exempel ofta och såg Bolibompa vid köksbordet under middagen, för att få ihop allt rent praktiskt.

Vilka stora insikter har du fått?
– Jag har varit tvungen att bestämma mig för att inte ha dåligt samvete. Det är ett aktivt beslut. Jag vet att jag gör allt vad jag någonsin kan. Jag har också lärt mig att inte vänta med allt till sen. Ibland kommer inte sen. Det går inte att skjuta upp att vara glad och lycklig, man måste leva nu. Det kan handla om små saker; att unna sig något litet, en kvart här eller en timme där – att fira de små sakerna i livet på sitt eget sätt och låta vardagen vänta en liten stund.

– Jag och Saga kan pausa allt och bara se en film ibland. Min egen medicin när allt blir för mycket är att gå ut och handla skor som jag inte behöver på rea, säger Pia och skrattar.

Erik Bern: ”Jag vill kunna styra över min tid så mycket som möjligt”

Erik Bern är egen företagare inom ekonomi sedan två år tillbaka, pappa till Julia 2 år och Alfred 4 år, gift.

Går det att få balans mellan jobb och familjeliv?
– Ja, det tycker jag. Men det ställer krav på definitionen av balans. Det blir kanske inte alla gånger en perfekt harmoni, men att kombinera på ett bra sätt går alldeles utmärkt. För min del har det krävt aktiva val för att få till det. Jag har försökt bygga en tillvaro där jag styr så mycket som möjligt över min tid.

Vilka fallgropar ska man undvika?
– Att inte vara så förbannat perfekt. Det behöver inte vara jätteviktigt med minutiöst dammsugning, eller att jobba dygnet runt. Jag faller lätt in i den fällan själv, men det gäller att ta reda på vad som är viktigt för mig – DÄR kan man ha perfektion, och sedan prioritera bort resten. Vilket liv vill jag leva? Sen spelar det ingen roll vad andra förväntar sig eller tycker.

Har du några små tricks och metoder att dela med dig av?
– Jag har avsatt tiden mellan klockan 9 och 15 för arbetsrelaterade uppgifter. Resten är privat- och familjetid.  I jobbet väljer jag varje dag två saker från att-göra-listan som jag fokuserar på; en som för mig närmare min dröm, och en sak som bara måste fixas.

– Ekonomiskt så har vi prioriterat hur mycket lön vi behöver få in för att leva det liv som vi vill ha just nu. Jag skulle kunna fylla 20 timmar per dygn med konsultuppdrag, bara för att tjäna pengar, men det spelar ändå ingen roll långsiktigt. I stället ser jag till att få in pengar utifrån det vi behöver och vill uppnå, och prioriterar sedan att vara med familjen så mycket som möjligt.

– Sen så vill jag också rekommendera att testa en coach. Det är inte helt lätt att åstadkomma förändring på egen hand! Se också till att omge dig med ett nätverk som ha liknande synsätt som du har.

Vilka stora insikter har du fått?
– En specifik händelse som satte känslor och ord på det jag vill uppnå, inträffade för ett år sedan. Då var Alfred tre år och fått sin första tvåhjuliga cykel, som han älskade att cykla på. Han var ganska lite på dagis eftersom min fru var mammaledig med Julia. En dag kom han hem vid tvåtiden och sprang direkt in i mitt rum och ropade förväntansfullt ”pappa, pappa, kan vi gå ut och cykla!” Då satt jag och förberedde en styrelsepresentation som skulle vara klar klockan fem, och kände mig tvingad att säga nej till honom. Men hjärtat sa verkligen ”ja!”, det fanns egentligen ingenting viktigare just då än att gå ut och cykla med min son. Den episoden satte ord på den frihetslängtan jag har, att jag söker en sådan flexibilitet i livet att jag ska kunna svara ja på det som känns viktigt.

Maria Wiklund: ”Det är svårt att räcka till”

Maria Wiklund är arbetssökande lärare, litteraturvetare med digital inriktning, mamma till Li 8 år och Signe 1,5 år och sambo med Signes pappa.

Går det att få balans mellan jobb och familjeliv?
– Jag vet inte. Ibland får jag en känsla av att jag vill för mycket, och det skapar en press. Jag har lärt mig en del om vad man inte ska göra i alla fall. Har försökt få ihop ett liv med intensiva studier och småbarnsår med både separation och flytt. Jag hårdsatsade på pluggandet, men det blev för högt tempo.

Just nu är det mycket av en ekonomisk fråga. Man sitter med dåligt samvete hur man än gör; dåligt samvete gentemot barnen när jag satsar på mig själv och dåligt samvete för att jag inte pluggar eller jobbar tillräckligt för att försörja mig om jag är med barnen.

Vilka fallgropar ska man undvika?
– Att undvika låta jobbet och karriären bli för privat. Att inte låsa fast sig vid ett speciellt jobb, det blir så sårbart. Jag har också lärt mig att jag inte ska grubbla för mycket på varför det går som det går med allt, eller hur mycket jag vill uppnå, det tar för mycket energi och kan låsa sig i stället.

Har du några små tricks eller metoder du kan dela med dig av?
– Att byta miljö för att kunna göra saker mer helhjärtat. När jag bestämt mig för att vara med barnen så åker jag iväg hemifrån, på utflykt, badhuset eller något arrangemang under en dag. Samma sak när jag ska jobba eller plugga, då behöver jag åka iväg för att kunna fokusera ordentligt.

Vilka större insikter har du fått?
– Att det är en jobbig myt med den här perfekta fasaden som många visar upp, alla människor verkar på ytan klara av allting så bra med perfekt karriär och glada föräldrar, särskilt när man läser på Facebook. Det gäller att inte jämföra sig med personer man inte känner så väl och inte vet vilka förutsättningar de har.

– Jag försöker tänka så inför framtiden också. Helst skulle jag vilja ha ett jobb med bra lön som jag kan utvecklas av, ett eget hus med trädgård som barnen kan rota sig på. Men samtidigt tänker jag att det viktigaste är – oavsett hur vi har det med pengar eller boende – att det viktigaste är att de lärt sig att bli trygga individer.

Tagged with →  
Share →

One Response to Så får du ihop jobb och familjeliv

  1. […] jag läste Så får du ihop jobb och familjeliv började jag reflektera ytterligare i denna […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site