”Den största utmaningen för mig är att få motivation för tråkiga uppgifter och att verkligen gå från tanke till handling”, skriver läsaren Charlotta. Hon är inte ensam – många av mejlen från Effektbrevsläsare, och de främsta funderingarna från mina kunder och klienter, handlar just om hur man får saker gjort.

Att genomföra våra planer verkar helt enkelt vara en av de saker vi tycker är svårast. Och det är verkligen lätt att skjuta trista saker framför sig. Det finns ju så mycket annat att ägna sig åt!

Så hur kan man tackla detta problem? Jag skulle kunna skriva ett långt inlägg med tips, råd, anekdoter och forskning om olika metoder hur man kan få saker gjorda (det finns massor); men i slutändan handlar allt om en enda sak.

Gör det bara.

Det är så lätt att fastna i frågor och funderingar som ”vad är det som hindrar mig?” och ”hur ska jag kunna motivera mig mer?” eller överanalysera och vänta tills man hittar ”den bästa strategin” för att göra det, eller att hantera sina rädslor genom att vilja ha en garanti för att helt säkert veta hur det ska gå.

Ofta tar de här funderingarna mer tid och energi än att genomföra själva uppgiften.

Grejen är den: vi behöver inte vara motiverade till allting. Vi behöver inte känna för det, vi behöver inte vara redo – vi behöver inte ens vara övertygade om att vi vill göra det vi ska göra.

Däremot så behöver jag ha passion för det som uppgiften i längden leder till. För effekten av det jag ska göra. Leder det här till att jag kommer ett steg närmare mina mål eller min dröm? Leder det till att jag lever min intention om vem jag vill vara? Då är det bara att göra. (Om du ännu inte hittat ditt mål eller din dröm: här kan du läsa om 10 frågor som hjälper dig att hitta det)

För det mesta kommer tillfredsställelsen och motivationen ändå, efter ett tag. Eller efteråt. Som min vän Ingrid Lindelöw Berntson brukar säga: ”Move your but and your mind will follow”.

Avslutar med ett annat citat, en definition på framgång, från dr Maria Nemeth:
”Success is doing what you said you would do, consistantly, with clarity, focus, ease and grace”.

Finns det något tråkigt som du skjutit framför dig, som du skulle kunna göra redan nu? Resten av dagen kommer att bli betydligt trevligare sen.

Läs också

Tagged with →  
Share →

One Response to Getting things done

  1. […] 10. Små steg varje dag Gör något litet varje dag som för dig närmare ditt mål. Börja gärna dagen med det. Hellre en halvbra planering som utförs målmedvetet, än en fantastisk målstrategi som aldrig omsätts i handling… Lästips: Getting things done. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site